jueves, 30 de octubre de 2014

IVONA DONCEVIC
Buenos Aires. Urmla je Ivona Dončević. Iako je već davno otišla iz Argentine, Ivona je ostavila snažnu i neizbrisivu nazočnost među nama, Hrvatima Argentine.  Ona je bila veoma značajna pripadnica onog naraštaja koji smo mi, tada mladi, zvali ¨Bleiburška generacija¨ Hrvata, što je za nas značilo plemeniti, vijerni, snažni, istovremeno borci i obrazovani lijudi, uvijek spremni pomoći i pružiti ruku bilo komu.
Ivona Maixner Dončević rodila se  20 prosinca 1917. u Zagrebu. Njen otac Dr. Ivan Maixner bio je liječnik, a majka joj je bila Irma Blum. Ivona se školovala  u rodnom gradu, a diplomirala je pravo na Zagrebačom sveučilištu 1940. te u Rimu 1947. godine. No prije toga, god. 1939. diplomirala je iz novinarstva na Faculté de Sciences Sociales u Parizu.
Kao petnaestogodišnjakinja sudjelovala je u nekim organizacijama, kao u Pododboru Matice Hrvatske u srednjoj školi, kojemu je bila predsejdnica god. 1937/38. a kasnije aktivno sudjeluje u Udruženju hrvatskih sveučilištaraca, zatim u Klubu studenata prava te u Ustaškoj mladeži, a kasnije u uspostavi Neovisne Hrvatske Države. Surađivala je u glasilima, kao: Hrvatska smotra, OmladinaHrvatska žena, Hrvatski narod, Nova Hrvatska, Plava revija i Novo pokoljenje.
 U svibnju 1945. napustila je Hrvatsku i našla se u Austriji, odakle zamalo nije bila izručena komunističkoj Jugoslaviji. Ipak je stigla u Italiju i provela neko vrijeme u izbjegličkim logorima Fermo i Bagnoli.
U Argentinu je stigla 1947. i odmah se uključila u kulturni i društveni život hrvatskih izbjeglica u Buenos Airesu. God. 1966. otišla je  obitelji iz Argentine u Saveznu Republiku Njemačku, gdje se zaposlila u radu s hrvatskim izbjeglicama  u Hrvatskom Caritasu kao tumač te kao socijalna radnica. Surađivala je s više novina i revija.
Godine 1976. osnovla je "Kroatische Berichte" na nijemačkom i za tu je vrijednu i zanimljivu reviju pisala uvijek kroz 64 broja. U isto je vrijeme objavljviala zanimljive tekstove za Hrvate izvan Domovine u novinama i revijama kao: Hrvatska revija, Hrvatsko misao, Nova Hrvatska, Republika Hrvatska, Hrvatski vjesnik, Studia Croatica i dr. Skupa s mužem Zorislavom Dončevićem i  sinom Darijom živjela je u Koblenzu, gdje je umrla 5. kolovoza 2014. godine.
Veoma će nedostajatie ta draga, inteligentna i radina  osoba, žena, prijateljica i intelektualka,  ne samo svojoj užoj obitelji nego i svim Hrvatima kao svojoj široj rodbini.


No hay comentarios: